Aleșii locali au liber la afaceri în timpul mandatului
Aleșii locali sunt liberi să lucreze și în sector privat în timpul mandatului, cu condiția ca activitatea desfășurată să nu aibă legătură cu funcția publică deținută.
Potrivit noului proiect, primarii, viceprimarii şi consilierii locali îşi pot rotunji veniturile fără teamă că ANI i-ar putea acuza de incompatibilitate sau conflict de interese.
Deși liderul deputaților liberali a anunțat că partidul nu susține acest proiect, câțiva membri ai grupului politic au susținut inițiativa votând „pentru”.
„Vremea clișeelor în administrație trebuie să treacă și trebuie să înțelegem cu toții că dacă vrem oameni pregătiți, incoruptibili care să aducă bani europeni pe proiecte, trebuie să-i plătim. Nu vă mai uitați la aleșii locali ca și la infractori, sunt oameni aleși, legitimați prin votul cetățenilor”, a afirmat Florin Roman, deputat PNL, citat de Digi24.
Atât membrii partidului USR și, cât și cei ai grupării PMP au votat împotriva acestei legi, menționând că este un motiv foarte bun pentru care în România nu se permitea acest lucru până acum și că, aleșilor locali care își fac bine meseria nu le permite timpul să se ocupe și de altceva.
„E o lungă listă de jelanii despre cum, în România, regimul legal al incompatibilităților e mai aspru decât în toată Europa. În aceste țări nu s-a furat ca în codru, cum s-a furat în România”, a declarat Tudor Benga, deputat USR, citat de Digi24.
„Un bun primar nu va avea timp să se ocupe de afaceri personale”, a spus Marius Paşcan, deputat PMP.
Conform noii legi, incompatibilitățile și conflictul de interese se prescriu după trei ani pentru cei cu funcții sau demnități publice.
Proiectul a fost adoptat cu 196 de voturi „pentru” și 59 „împotrivă” și urmează a merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
- alesi locali
- lege
- proiect de lege