Actualitate Social

Adio plasticelor de unică folosință! Ordonanța anti-plastic, adoptată de guvern. Ce produse sunt interzise în România

Ordonanța de urgență prin care se interzice oficial punerea pe piață a unor produse din plastic de unică folosință a fost adoptată miercuri de guvern, fiind transpusă astfel, cu aproape două luni întârziere față de termenul limită, directiva auropeană antiplastic.

Scris de 
 pe data 
25 august, 2021

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că nu poate fi estimată cantitatea de produse din plastic care vor fi scoase de pe piață, menționând că stocurile vor fi epuizate treptat, iar aceste produse vor fi înlocuite cu cele din materiale biodegradabile. El a subliniat că magazinele își pot epuiza stocurile, dar nu mai pot pune pe piață cantități noi. Pe lista prooduselor care vor dispărea se află: bețișoare pentru urechi, tacâmuri, farfurii, paie pentru băuturi sau filtre din plastic pentru tutun.

„Directiva privind plasticul de unică folosintă a fost transpusă în legislatie printr-o Ordonanță care introduce și în România obligațiile pentru reducerea plasticului din natură. Majoritatea deșeurilor din apele maritime provin din plastic de unică folosință”, a spus ministrul Mediului, la finalul ședinței de guvern.

El a precizat că urmează să fie făcute normele de aplicare, cu reguli pentru producători: „Este practic cruciada pornită de Uniunea Europeană împotriva produselor din plastic”.

Ministrul Mediului a mai spus că productia de plastic va fi permisă în continuare, dar doar dacă acele produse vor fi puse pe piață în afara Uniunii Europene.

Întrebat ce vor face magazinele care mai au pe stoc astfel de produse, ministrul Mediului a spus că acestea își pot epuiza stocurile, dar nu mai pot pune pe piață cantități noi, ci trebuie să le înlocuiască treptat cu produse biodegradabile.

Lista produselor din plastic interzise

De la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, se interzice introducerea pe piață a următoarelor produse din plastic de unică folosință și a următoarelor produse fabricate din materiale plastice oxodegradabile:

  • Bețișoare pentru urechi
  • Tacâmuri – furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești
  • Farfurii
  • Paie pentru băuturi
  • Agitatoare pentru băuturi
  • Bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane, cu excepția baloanelor de uz industrial sau pentru alte utilizări și aplicații profesionale, care nu sunt distribuite consumatorilor, inclusiv mecanismele acestor bețe
  • Recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care: (a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; (b) sunt de regulă consumate din recipient; (c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare
  • Recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora
  • Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

Fac excepție următoarele produse din plastic care sunt folosite în domeniul medical: bețișoarele de urechi, agitatoarele pentru băuturi, paiele din plastic de unică folosință; bețișoarele din plastic de unică folosință utilizate de un prestator de servicii medico-legale sau în scopuri științifice (diagnostic, educațional sau în cercetare).

Actualitate