Actualitate

Acuzațiile unei paciente COVID, în urgența unui spital: În 12 ore cred că am dat virusul tuturor. Abia după multe rugăminți am fost testată

O femeie adusă la Urgența Spitalului Județean din Brăila, care acuza simptome specifice COVID-19, susține că a fost ținută 12 ore în apropierea mai multor bolnavi. Ulterior, în urma testării, pacienta a fost depistată pozitiv cu COVID-19. A fost internată abia două zile mai târziu. Mai mult, după ce și a doua testare a ieșit pozitivă, femeia fiind în continuare infectată, pe data de 2 august a fost externată și trimisă acasă.

Scris de 
 pe data 
7 august, 2020

Aurora Oțelea (47 de ani) a povestit pentru Constanța de Azi că pe 22 iulie s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean din Bărila. Femeia solicitase o ambulanță deoarece se simțea foarte rău, fiind în imposibilitatea de a se deplasa singură.

Ajunsă la spital, Aurora spune că a fost ignorată de cadrele medicale, acuzând că a stat 12 ore în așteptare până când a fost testată pentru depistarea COVID-19.

Am solicitat ambulanța mai mult leșinată decât vie. Pur și simplu nu eram în stare să mă mișc. Am fost adusă la UPU și am stat acolo 12 ore, timp în care am suferit patru accese de tuse până la epuizare. Nu s-a uitat nimeni la mine!

Acolo erau și confirmați și suspecți, ca mine, dar și pacienți cu alte patologii. Deci în acele 12 ore cred că am dat COVID tuturor! După nenumărate întrebari și rugăminți am fost testată, fiind trimisă acasă cu indicația să mă hidratez până vine rezultatul, a povestit Aurora Oțelea.

În ciuda simptomelor, Aurora a fost trimisă acasă, spunând că medicul i-a recomandat să-și administreze paracetamol, algocalmin și ventolin.

A venit asistenta cu foaia de internare și am semnat șocată! Îmi asumam condițiile izolării, neavând voie să părasesc domiciul pentru a merge la privat, la un pneumolog. Toată noaptea, joi noaptea, a fost un coșmar. Am fost susținută de medicul de familie și de asistenta acestuia…. Le datorez multe mulțumiri.

Două zile mai târziu, pe 24 iulie, Aurora a fost sunată de un reprezentant al DSP Brăila, care i-a confirmat că este infectată, testul COVID-19 fiind pozitiv. Mai mult, pacienta a aflat cu stupoare că rezultatul venise pe data de 23 iulie, ea fiind anunțată abia la o zi după – pe 24 iulie, la ora 13.30.

Pentru că se simțiea din ce în ce mai rău, femeia a sunat la 112. A fost luată de acasă cu o ambulanță și de această dată a fost internată în corpul C, unde se află Secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Brăila.

Am fost internată și băgată pe tratament cu Kaletra (n.r. – medicament antiviral ce se administrează împreună cu alte medicamente antivirale pentru tratarea adulților și copiilor în vârstă de peste 2 ani), paracetamol, perfuzii cu vitamine, anticoagulant injectat în abdoment, analize sânge, raze la plămâni… Nu știu cum a fost stabilită doza de Kaletra. Am cerut un CT pulmonar și mi s-a spus că nu vor să mă radieze“.

Aurora spune că asistentele și infirmierele s-au comportat impecabil, însă că medicii veneau de câte trei-patru ori pe zi doar cu întrebarea „probleme?“, acuzând că aceștia au tratat-o superficial. „În zece zile de internare, nu mi-a pus nimeni stetoscopul pe spate!“.

Pe data de 31 iulie, Aurorei i-a fost făcut al doilea test pentru depistarea Sars-COV-2, care a ieșit pozitiv. Deși era în continuare infectată, pentru că începuse să se simtă puțin mai bine, pe data de 2 august, la solicitarea medicilor, a fost externată din spital.

„Am fost întrebată: aveți cu ce să plecați? Nu aveam cu ce să plec, pentru că, atât soțul, cât și fiica mea erau acasă în izolare. Așadar am luat un taxi și așa am ajuns acasă. După cum se poate vedea, foaia mea de externare nu are concluzii despre starea de mea sanatate, nu doze administrate, tratament, nimic!“, spune Aurora.

Ajunsă acasă, femeia spune că a apelat la medicul de familie și a început terapia respiratorie. Din dorința de a respecta legea și din cauza confuziei modificărilor legislative în perioada stării de urgență, Aurora a vrut să afle dacă familia ei are nevoie de anumite documente la ieșirea din casă după ce au stat în izolare. Astfel, au sunat la DSP Brăila de unde au fost direcționați la ISU Brăila, unde se află evidențele persoanelor depistate pozitiv și cele aflate în izolare. De la ISU au aflat că în baza de date se află doar ea, soțul și fiica nefiind înregistrați în baza de date.

„Am sunat din nou la DSP unde am fost tratată cu o greață totală! Voiam să aflu ce au făcut cu datele soțului și ale ficei mele. Mi se pare ireal ce se întâmplă! Am întrebat cum pot solicita un nou test și m-au trimis la privat, unde costă 350 de lei. Deci după 10 zile de stat în spital mi-a fost deschisă ușa și am fost trimisă acasă, așa infectată cum sunt, dar la dat amenzi sunt primii! De același tratament au parte și politicienii? I-am scris și domnului ministru Tătaru, dar bineînțeles că nu mi-a răspuns“, a declarat Aurora.

Amintim că în luna iunie, Spitalul Județean Brăila devenea focar de infecție COVID-19. Doi medici cardiologi, patru asistente și o infirmieră au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus. După apariția primului caz, la o asistentă din secția de Cardiologie, a fost testat tot personalul care lucrează acolo. Rezultatele au arătat însă că și alti colegi s-au îmbolnăvit. De la debutul pandemiei, în județul Brăila a fost depistat un total de 1.005 cazuri de COVID-19.

 

Actualitate