Acuzații grave! România „exportă” asistente medicale false. Au diplome și licențe autentice, dar nu au trecut nicio zi pe la școală
Televiziunea publică din Suedia a publicat astăzi o amplă anchetă privind „asistentele medicale false” din România! Deși au diplome și licențe autentice, asistentele nu au trecut nici măcar o zi pe la școală, iar pregătirea lor reală este zero.
Jurnaliștii suedezi susțin că au intervievat mai multe asistente care au venit din România, cele mai multe recunoscând că deși au diplome și toate hârtiile în regulă nu au fost la școală. Autoritățile suedeze spun că nu au cum să verifice aceste aspecte, atâta timp cât certificatele de studii și calificare sunt autentice și eliberate de autoritățile statului român, informează Edupedu.ro, care citează jurnaliști din Suedia.
Jazz Munteanu, jurnalistă la televiziunea publică a Suediei, a afirmat pentru Edupedu.ro că instituțiile suedeze care eliberează documentele oficiale care atestă că o persoană este asistent medical se declară în imposibilitatea de a verifica diplomele emise de alte state. “Din moment ce aceste asistente vin cu diplome autentice, ei nu pot verifica ce anume au făcut ele, așa cum facem noi în această anchetă”, a precizat pentru Edupedu.ro jurnalistul Jazz Munteanu.
Aceasta a explicat că, în cadrul reportajului, au fost verificate 5 persoane cu diplome de la diferite școli postliceale din România, iar “2 dintre ele recunosc că nu au fost la ore și că au fost în România doar pentru examenul final”.
Jurnaliștii prezintă, sub protecția anonimatului, cazul unui asistent care lucrează la Spitalul Universitar Sahlgrenska din Gothenburg, care a recunoscut că a venit în România doar pentru a-și da examenele în urma cărora a devenit asistent medical licențiat, mai întâi în România și apoi în Suedia. Jurnaliștii au descoperit că în doi din cei trei ani în care ar fi trebuit să studieze să devină asistent, în realitate a lucrat ca șofer de camioane și a studiat suedeza. Televiziunea publică suedeză relatează cum alte două persoane erau angajate și lucrau, în timpul în care diplomele deținute astăzi spun că ar fi trebuit să fie în România la studiu, mai spun jurnaliștii de la Edupedu.ro.
Aceste situații îi pot surprinde pe jurnaliștii sau autoritățile suedeze, însă în România situația este cunoscută. Școlile post liceale, mai ales cele de asistente medicale, sunt foarte căutate, însă puțin frecventate. Elevii nu vin mai deloc la școală și se prezintă doar la examene, unde, contra unor „mici atenții” promovează foarte ușor.
Potrivit Edupedu.ro, asistentele medicale sunt în topul migrației specialiștilor din România. 18.597 de asistente medicale au emigrat din România și și-au cerut recunoașterea profesiei în țările Uniunii Europene, potrivit Bazei de date a profesiilor reglementate a Comisiei Europene.
Aces
- asistenta medicala
- suedia