Politică

„Accesul la serviciile medicale nu trebuie să mai fie un lux pentru persoanele vulnerabile!”

Potrivit statisticilor Eurostat, 4 din 10 români au declarat în 2017 că nu au fost niciodată la un control medical generalist. Mergând și mai mult pe firul problemei, datele sunt și mai îngrijorătoare atunci când ne uităm la diferite specialități.

Scris de 
 pe data 
6 august, 2020

Astfel, dacă e să ne raportăm la vizitele la medicul stomatolog, unde se înregistrează 0,4 vizite pe cap de locuitor, România se află pe ultimul loc la îngrijirea dentară. Una dintre cauze pare a fi lipsa educației sanitare, dar și a unei infrastructuri medicale moderne mai ales în zonele rurale, acolo unde, de exemplu, dacă mai există câte un cabinet de medicină de familie, alte specializări lipsesc cu desăvârșire.

Medicii atrag atenția că situația nu se va schimba prea curând dacă autoritățile nu se vor implica activ. În acest sens, liberalii propun ca la nivelul Consiliulu Județean să există un parteneriat prin care, împreună cu ONG-urile, să desfășoare acțiuni de tip „caravane medicale”, prin care să-i aducă pe medici mai aproape de pacienți, mai ales pe specialitățile medicale unde, în pofida faptului că există pachete de bază pe care statul le oferă, oamenii nu accesează serviciile din motive de lipsă de posibilități de mobilitate sau din simplul motiv că nu știu că au dreptul la aceste servicii.

Din acest motiv, prin programul de guvernare pentru Consiliul Județean, liberalii, în frunte cu Mihai Lupu își propun să aducă medicii la oameni, pentru că știu că oamenii nu merg la medici. Soluțiile sunt multiple. De la caravane de specialitate cu cabinete mobile, precum cabinete de stomatologie, la sisteme de telemedicină care să aducă medicii aproape de pacienți și până la crearea unei baze de date cu oamenii din comunitățile vulnerabile care să primească aceste servicii și care să intre într-un sistem de monitorizare.

Principiul pe care liberalii merg este de a preveni în loc de a trata. Aici Mihai Lupu subliniază că mereu ideea de medicină de prevenție a fost pusă pe ultimul loc. Dacă alte țări, precum Germania alocă marea majoritatea bugetului pentru sănătate pentru medicina de prevenție și doar 30% pentru partea de tratament, în România lucrurile stau tocmai invers. De aceea ajungem în situația în care sistemul medical este supus unei presiuni imense – pentru că sănătatea la nivel de populație devine tot mai șubredă.

„E nevoie să ieșim de sub zodia lui „nu se poate”. Este nevoie să le arătăm oamenilor că există soluții pentru toate categoriile sociale și că nimeni nu este lăsat în urmă. PSD a permis în ultimii 20 de ani să transforme sărăcia în brand local și în motiv de excluziune socială. Mie îmi pasă în primul rând de acești oameni uitați în sate izolate de drumuri proaste. Îmi pasă ca toate aceste comunități vulnerabile să primească sprijinul meritat. Este prioritatea mea absolută să aducem serviciile de bază aproape de acești oameni. De aici a și plecat ideea de a organiza caravane medicale, pentru specialități – precum stomatologia cu cabinete mobile, astfel încât accesul la sănătate să nu mai fie un lux pentru anumite categorii sociale, iar Consiliul Județean Constanța trebuie să devină un partener de nădejde al ONG-urilor care reușesc de ani buni să întreprindă astfel de acțiuni medicale în zone defavorizate. Să nu uităm că, din păcate, există mai multe categorii sociale care efectiv nu își permit ‹‹luxul›› unor consultații de rutină, singurele momente în care iau contact cu medicina fiind atunci când au nevoie de intervenții în regim de urgență, de exemplu. Printr-un recensământ corect întocmit la nivel județean putem afla care sunt persoanele care trebuie să beneficieze de subvenționarea serviciilor medicale. Oamenii trebuie să aibă acces la controale de rutină constante, prevenția fiind întotdeauna calea de preferat.”, a spus liberalul Mihai Lupu, candidat la Consiliul Județean.

Actualitate