A fost votată legea ce interzice Poliției Rutiere să ascundă radarele
Camera Deputaţilor a reexaminat, marţi, ca urmare a unei decizii a CCR, proiectul referitor la circulaţia pe drumurile publice, stabilind că se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu au înscrisurile Poliţiei şi nu sunt amplasate în locuri vizibile.
Mai mult, potrivit iniţiatorilor legea va interzice polițiștilor amplasarea radarelor în locurile unde acestea nu sunt vizibile, precum curbe sau tufișuri. „Proiectul de lege a fost atacat la CCR, iar acum, legea cuprinde in integralitate articolele declarate constituționale.
Potrivit legii votate ieri de Camera Deputatilor, care este for decizional, poliţiştii rutieri, respectiv poliţiştii de frontieră sunt obligaţi sa poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive.
O alta prevedere este cea referitoare la constatarea contravențiilor în sensul că poate fi făcută doar cu mijloace tehnice certificate, omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta in procesul verbal de contravenţie.
O noutate este şi faptul ca se interzice amplasarea aparatelor radar care nu sunt staționate în locuri vizibile, ceea ce înseamnă ca radarele nu mai pot fi ascunse in curbe sau tufisuri, după diferite obstacole.
Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maxima de 10 metri. Legea pune bazele pe preventie, întrucât amplasarea radarelor la vedere înseamnă ca şoferul încetineşte şi devine prudent.
Statisticile demonstrează ca acolo unde au fost montate machete ale maşinilor de poliţie, numărul accidentelor din cauza vitezei s-a redus simtitor”, au precizat iniţiatorii legii.
Pentru proiectul de lege s-au înregistrat 186 voturi ‘pentru’, 21 ‘împotrivă’ şi 7 abţineri. Deputatul USR Ionuţ Moşteanu a precizat că USR a votat împotriva proiectului de lege.
„A rămas o parte din ideea iniţială şi poliţiştii îi vor prinde mai greu pe vitezomani. (…) Încercaţi şi aţi reuşit printr-un vot să puneţi botniţă, frână Poliţiei. Dacă doreaţi să faceţi prevenţie, puteaţi să puneţi radare în puncte fixe, să faceţi campanii de conştientizare şi să faceţi infrastructură”, a motivat Moşteanu, citat de publicaţia G4Media.
- legea radadare
- politia rutiera
- radare