Sănătate

Medicul Vasi Rădulescu, despre sistemul privat: „Fiecare pacient care iese pe ușă trebuie să aibă cel puțin 150 de lei de analize cu plată“

Cunoscutul medic, Vasi Rădulescu a vorbit într-un interviu acordat pentru Vice.com despre practicile manageriale din sistemul de sănătate privat, cel de stat, despre șpăgile din sistem și medicamentele homeopate de pe piață.

Scris de 
 pe data 
14 iunie, 2019

Am trecut și prin regimul de stat, la Spitalul Sfânta Maria mi-am făcut mare parte din pregătire. (…) Am visat la un proiect propriu, la care lucrez acum, un cabinet unde să nu am piedici. Cu consultații gratuite, în care să acord tot timpul necesar fiecărui pacient. Este mare nevoie de așa ceva.

La privat aveam doar 20 de minute pentru fiecare pacient, adică istoricul său, consultația, diagnostic, schemă tratament, recomandare analize.

Totul, în 20 de minute. Și încă ceva: nu pot să stau într-un sistem privat în care un manager îmi spune „fiecare pacient care iese pe ușa dumneavoastră trebuie să aibă cel puțin 150 de lei de analize cu plată, nu contează ce-i faceți”. Pacientul să întrebe „de ce mă puneți să fac analiza asta?” și eu să fiu împins de conducere să dau niște analize care n-au nicio noimă. Așa e la privat“, a explicat Vasi Rădulescu, citat de Vice.com.

Iar în sistemul de stat se întâmplă un fenomen teribil de trist. Ești rezident în anul I, II, și deja se știe care medici vor rămâne în spital și care nu. Au o familie puternică în spate, au o tangență, un șef de secție.

Am avut colegi rezidenți extraordinari care au părăsit spitalul. Și ne mai gândim de ce nu se schimbă sistemul. Dar nici aici nu pot generaliza, dar lucrurile astea n-ar trebui să se întâmple. Nu există meritocrație în sistemul medical.“

„Nu există meritocrația care ar trebui să existe, s-o spun altfel. Am trecut prin lucrurile acestea. S-au scos posturi peste noapte pentru niște rezidenți care au rămas cu integrare deplină și mi-au spus „Da, Vasi, dar tu nu te-ai afirmat”. Am terminat Facultatea în 2010, rezidențiat în medicină internă terminat acum trei ani și doctorat în ultimul an de rezidențiat. Și pregătire în cardiologie.

Citește articolul integral AICI.

 

Actualitate