11.000 de elevi din Constanța fac ora de sport în clasă. 19 școli nu au sală de sport, dar Făgădău dă 5 milioane euro pentru cluburi private
10 școli și licee din Constanța nu au sală de sport, iar alte 9 unități de învățământ din oraș au amenajate săli de sport în săli de clasă.
Astfel, peste 11.000 de elevi nu pot face orele de sport pe timpul sezonului rece, deși programa școlară prevede 2 ore de educație fizică pe săptămână. Managerii unităților de învățământ spun că au făcut nenumărate adrese la Primăria Constanța, dar li s-a răspuns de fiecare dată că nu sunt fonduri.
Precizăm că o sală de sport construită de la zero, cu o suprafață standard de 200 mp, cu vestiare și gradenă, costă între 150 și 250.000 de euro. Cu cei 5 milioane de euro pe face Primăria Constanța i-a alocat anul acesta cluburilor sportive private din oraș, s-ar fi putut construi săli de sport în toate școlile constănțene.
Dezvăluirile aparțin președintelui PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă.
„Este bine că primarul Decebal Făgădău scoate copiii să facă sport pe bulevardele orașului, că în școlile constănțene nu au cum. Nu mai puțin de 10 școli și licee din Constanța, însumând peste 7.300 de elevi, nu au sală de sport, nici măcar o clasă amenajată special pentru asemenea activități. Astfel, pe timpul sezonului rece, atunci când condițiile meteo nu mai pot permite desfășurarea orei de educație fizică în aer liber, profesorii sunt obligați să țină elevii în sălile de clasă și să-și desfășoare orele cum pot, printre bănci și dulapuri.
Dincolo de nevoia ca acești copii să poată face mișcare, așa cum cere inclusiv programa școlară, elevilor le este pusă în pericol inclusiv integritatea corporală, existând riscul accidentelor din cauza mobilierului foarte aglomerat și a spațiilor mici.
În același timp, în alte 9 unități de învățământ din oraș, aproximativ 4000 de elevi sunt nevoiți să facă orele de educație fizică în săli de sport improvizate, foste săli de clase reamenajate. Dimensiunile acestor săli și dotările nu pot permite, sub nicio formă, desfășurarea activităților prevăzute de programă. Profesorii se consolează cu gândul că în alte școli e mult mai rău, în timp ce elevii înșiră băncuțele de-a lungul pereților, așteptând să se termine ora”, a precizat deputatul Bogdan Huțucă.
Prin faptul că nu au unde să-și desfășoare orele de educație fizică, acești 11.000 de elevi sunt privați de un drept legal, prevăzut atât de Legea administrației publice locale, cât și de Legea Educației.
„În aceste condiții, nu putem să nu vă întrebăm domnule Făgădău de ce ignorați în fiecare an cu așa mare nonșalanță o problemă pe care noi o considerăm gravă? Vă întoarceți buzunarele pe dos și vă plângeți că e bugetul gol, dar la televizor ne învățați cum trebuie să își arate Constanța bogăția: prin borduri de marmură și wc-uri publice de lux”, a comentat președintele liberal.
Acesta a oferit și soluția rezolvării acestei probleme:
„Dacă nu știți cum să rezolvați această problemă, vă ajutăm noi, domnule primar. Ați auzit de cele 5 milioane de euro pe care cu mânuța dvs le-ați scos din bugetul local pentru a le oferi pe tavă unor cluburi sportive? Da, cluburi sportive private de care vă leagă mai degrabă o datorie de partid decât dragostea față de performanță?
Ei bine, aflați că din cei 5 milioane de euro puteați construi săli de sport în toate școlile din Constanța (costurile de construcție ale unei săli de sport, dimensiune 200 mp, sunt cuprinse între 150.000 și 250.000 euro). Suntem conștienți că trebuie susținute și cluburile sportive, dar nu în detrimentul propriului oraș și, mai ales, în detrimentul propriilor noștri copii. Din cele 5 milioane euro s-ar fi putut rupe 2 milioane anul trecut, 3 milioane anul acesta, iar problema ar fi fost rezolvată odată pentru totdeauna”, a mai adăugat Bogdan Huțucă.